przeprowadzki firm Katowice

Kardiologia – podstawowe informacje

Kardiologia – podstawowe informacje

lip 2, 2019

Kardiologia, czyli dziedzina medycyny która głównie zajmuje się chorobami układu krążenia, w tym serca. Specjalista ten diagnozuje wrodzone choroby kardiologiczne. Przeprowadza różne badania takie jak EKG czy echo serca. Kardiologia dzieli się na kilka specjalności. To kardiologia dziecięca, inwazyjna czy nieinwazyjna, kardiochirurgia. Kardiolog diagnozuje choroby serca oraz naczyń krwionośnych, ustalaniem metod leczenia, przeprowadzaniem badań, opieką medyczną. Kardiolog diagnozuje i leczy zawał mięśnia sercowego, niewydolność serca, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę czy zaburzenia rytmu serca. Kardiolog zleca badania EKG, test wysiłkowy, RTG klatki piersiowej, echo serca. W kardiologii stosuje się wiele zabiegów. Mowa o kardiowersji, angioplastykę wieńcową czy rozrusznik serca. Kardiowersja przywraca odpowiedni rytm serca. Angioplastyka wieńcowa polega na poszerzeniu zwężonych tętnic. Natomiast rozrusznik serca jest urządzeniem, które się wszczepia w znieczuleniu miejscowym.

Dieta kardiologiczna – lekarz kardiolog

Bardzo ważną rolę w leczeniu odgrywa także dieta. To ona może chronić nas przed chorobami serca. Dieta na serce wzmacnia mięsień ciała. Oprócz diety dużą rolę odgrywa aktywność fizyczna. Należy tutaj ograniczyć tłuszcz, zmniejszyć spożycie soli, zrezygnować z przetworzonej żywności. Należy wybierać produkty, które wzmacniają serce. To przede wszystkim oliwa z oliwek, drób ale bez skóry, owoce, warzywa, płatki owsiane. Wszystkie osoby, które mają problemy kardiologiczne powinny spożywać w niewielkich ilościach czerwone, wytrawne wino. Warto tutaj zrezygnować z nałogów. Do codziennego menu należy także włączyć grejpfruty, które obniżają poziom cholesterolu, ciśnienie tętnicze. W diecie kardiologicznej należy regularnie dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej energii. Całodniowy jadłospis powinien się składać z pięciu posiłków. Na śniadanie warto wybierać pieczywo pełnoziarniste, chudy twaróg i warzywa. Na drugie śniadanie powinniśmy wybierać owoce i sok. Obiad powinien się składać z dużej ilości warzyw, pieczonej ryby. Na podwieczorek warto zjeść porcję orzechów lub owoców. Tymczasem na kolację możemy wybrać makaron z filetem kurczaka oraz sosem. Bardzo ważne jest tutaj odpowiednie nawodnienie. Przepisy te w cale nie muszą być skomplikowane. Bardzo ważne są tutaj zasady przyrządzania posiłku. Warto zrezygnować z oleju, masła czy smalcu. Mięso należy piec lub gotować. Z jadłospisu powinniśmy wykluczyć sól.

Dolegliwości kardiologiczne

Główną dolegliwością jest tutaj ciśnienie tętnicze. Może mieć ono podłoże nerwowe. Wynika również z otyłości pacjenta. Często kardiolog diagnozuje także chorobę wieńcową. To odkładanie blaszek miażdżycowych w tętnicach. Doprowadza ona do zwężenia światła naczyń. Choroby wieńcowe leczy się terapią farmakologiczną. Kardiologa zajmuje się także leczeniem nieprawidłowego funkcjonowania układu bodźcowo-przewodzącego serca. Kardiologia zajmuje się także wadami anatomicznymi. Należą do nich także infekcje mięśnia sercowego. Kardiologia na przestrzeni lat niezwykle się rozwinęła.